Uutiskatsaus: viikko 25 / 2020

Tietomurto, Foodora

Ruoankuljetusyhtiö Foodora on joutunut tietomurron kohteeksi, jossa satojen tuhansien käyttäjien tietoja oli vuotanut rikollisille. Vuodettujen tietoje joukossa oli sähköposteja, osoitteita, salasanojen tiivisteitä ja puhelinnumeroita.

https://www.infosecurity-magazine.com/news/foodora-data-breach/

Tietomurto, CIA

Viranomaistutkinnassa on paljastunut että CIA:n hakkerointityökaluihin kohdistunut “Vault 7”-tietomurto johtui pitkälti viraston huonoista tietoturvakontrolleista, kuten jaetuista admin-salasanoista ja huonosta eristyksestä. Myöskään verkkoliikennettä ei valvottu. Murrossa saatettiin varastaa jopa 34 teratavua dataa.

Elite CIA hacking unit failed to protect its systems, allowing disclosure to WikiLeaks – The Washington Post

Tietomurto, pankki

Etelä-Afrikkalaisen Postbankin järjestelmien pääavaimen varastaminen johti väärinkäytöksiin joissa pankin työntekijä onnistui varastamaan asiakkailta kolme miljoonaa euroa rahaa. Lisäksi pääavaimella luodut kortit joudutaan vaihtamaan josta koituu 50 miljoonan euron kulut.

https://www.tivi.fi/uutiset/pankin-paaavain-vietiin-harvinaisella-rikoksella-rajut-seuraukset/19b06412-f0a4-4524-b095-3c0df4695a3e

Kiristyshaittaohjelmat

Japanilainen autonvalmistaja Honda on joutunut kiristyshaittaohjelmahyökkäyksen kohteeksi, joka on haitannut prosesseja ympäri maailmaa ja esimerkiksi sulkenut tehtaita. Haittaohjelma vaikutti olevan suunniteltu hyökkäämään teollisia kontrollijärjestelmiä vastaan.

Honda Hackers May Have Used Tools Favored by Countries

Valtiollinen kybervaikuttaminen, Australia

Australian pääministeri kertoi tiedotustilaisuudessa että Australia on laajan valtiollisen kybervaikuttamisen kohteena. Hyökkäykset ovat kohdistuneet esimerkiksi hallintoon, teollisuuteen, terveydenhuoltoon, koulutukseen ja kriittiseen infrastruktuuriin. Hyökkääjää ei nimetty, mutta asiantuntijat pitävät kykyjen ja motiivien puolesta Kiinaa pidetään todennäköisimpänä tekijänä.

https://www.theguardian.com/australia-news/2020/jun/19/australia-cyber-attack-attacks-hack-state-based-actor-says-australian-prime-minister-scott-morrison

Kategoria Ajankohtaista