Vuosi 2020 paketissa

Vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen lähes kaikille. Kansalaiset, organisaatiot ja koko yhteiskunta ovat joutuneet sopeutumaan aivan uudenlaiseen tilanteeseen. Tästä on luonnollisesti jauhettu valtavan paljon, joten tyydyn sanomaan itse koronasta vain yhden asian: se on osoittanut meille mikä merkitys riskienhallinnalla on, ja miltä sen puutteet näyttävät.

Kyberturvallisuuden kehitys vuonna 2020

Vuosi on kiihdyttänyt digitalisaatiota ennennäkemätöntä vauhtia. Massiivinen siirtymä etätöihin on ollut iso muutos sekä useille organisaatioille että henkilöille, jolloin uusia työtapoja ja välineitä on jouduttu ottamaan käyttöön ja opettelemaan hyvinkin nopeasti. Nämä muutokset puolestaan ovat vaikuttaneet kyberturvallisuuteen: nopeasti tehdyt muutokset aiheuttavat herkästi riskejä. Poikkeustilanteessa vahvoilla ovatkin olleet organisaatiot, joille etätyö on normaalia ja joilla on toimintansa, kulttuurinsa ja infrastruktuurinsa puolesta kyvykkyys sopeutua nopeasti erilaisiin poikkeustilanteisiin.

Nähtävissä on, että muutoksesta tuskin tulee pysyvä kaikkien organisaatioiden kohdalla: monet haluavat työntekijät takaisin konttorille “heti kun korona on ohi”. Tällaisten organisaatioiden kannattaisi pysähtyä hetkeksi miettimään, olisiko etätyön sallimisesta ja toiminnan sopeuttamisesta siihen hyötyä myös jatkossa, kun se oli niin monille vahvuus jo nyt.

Kyberrikollisuuden kasvu on jatkanut pitkälti samaa trendiä kuin ennen koronaa. Toki kohteet, metodit ja toiminta on mukautettu vallitsevaan tilanteeseen. Pandemian aikana sairaaloihin kohdistetut kyberhyökkäykset osoittavat, että kyseessä on rikollisuuden muoto johon ei voi suhtautua kevyesti. Kyseessä ovat pahimmillaan ihmishenget, ja yhteiskuntana meidän täytyy pohtia miten voisimme parhaamme mukaan hankaloittaa rikollisten toimintaa. Onneksi kyberrikollisuutta vastaan ei tarvitse pelata reilusti.

Vuosi on myös kiihdyttänyt verkossa tapahtuvaa kybervakoilua. Kun matkustamista on rajoitettu, tapahtuu tiedustelu yhä useammin siellä missä ihmiset tekevät töitä, eli verkossa. Myös Suomi on saanut tästä osansa, tuoreimpana esimerkkinä mahdollisesti (tutkinta on kesken) Eduskuntaan kohdistunut kyberhyökkäys. Myöskään yritykset eivät ole suojassa. SolarWinds-toimitusketjuhyökkäys osoitti selkeästi, että viranomaisten lisäksi yritykset ovat myös massiivisen valtiollisen tiedustelun kohteena. Mitä enemmän toimimme verkossa, sitä tärkeämpää meidän on suojella itseämme ja muita vihamieliseltä toiminnalta.

Mitä tuleva vuosi sitten tuo tullessaan? Mielestäni tärkein teema on se, että yhteiskunnan on viimein pakko alkaa reagoida kyberrikollisuuteen, vakoiluun ja valtiolliseen vaikuttamiseen tehokkaammin. Tästä kehityksestä on ollut nähtävillä jo viitteitä, ja toivon todella että asiaan panostetaan niin valtioiden kuin yritysten ja muunkin yhteiskunnan osalta, yhteistyötä tehden.

Jos haluaa kuulla parhaat analyysit siitä mitä ensi vuosi tuo tullessaan, FISC:n järjestämä kyberennusteet-tapahtuma toteutetaan jälleen tammikuussa ja siihen pääsee ilmoittautumaan tästä linkistä (striimiä pystyy seuraamaan etänä). Allekirjoittanut ei ole tänä vuonna mukana ennustamassa, mutta jälleen mukana järjestelyissä ja moderoimassa osaa ennustekeskusteluista.

Leijona Securityn vuosi 2020

Tänä vuonna Leijona Securityn on ollut ilo toimia hyvinkin mielenkiintoisten projektien parissa. Töitä on tehty niin julkisen sektorin, teollisuuden, pelialan kuin IT-startupienkin kanssa. Projekteissa on autettu kartoittamaan ja viemään tietoturvaa sidosryhmien vaatimalle tasolle, kehittämään pilvipalvelujen turvallisuutta, kouluttamaan henkilöstöä, tekemään infrastruktuuriuudistuksia ja luomaan tietoturvan valvontakyvykkyyksiä järjestelmineen. Pandemia ei juuri ole vaikuttanut toimintaan: palvelut ovat olleet alusta asti toimitettavissa täysin etänä. 

Tahdon omasta puolestani kiittää kaikkia asiakkaita, sidosryhmiä ja muita jotka ovat olleet matkassa mukana tänä erikoisena vuonna. Tällaisena vuonna myös yhteiskuntavastuu pohdituttaa erityisen paljon. Jatkaen viime vuoden linjalla, Leijona Security lahjoitti osan vuoden 2020 tuotoistaan ruoka-apuun, nuorisotyöhön ja eläinsuojelutyöhön.

Hyvää ja turvallista uutta vuotta kaikille!

Joonatan Kauppi

Kategoria Ajankohtaista, Blogi